Culturele activiteit 4: Rijksmuseum Amsterdam
Tijdens de uitwisselingsweek zijn we in Amsterdam naar het Rijksmuseum geweest. Hier hebben we beroemde kunstwerken bekeken en onze uitwisselingen een deel van de Nederlandse geschiedenis laten zien. Op deze pagina laat ik foto's zien van de bekende kunstwerken die er in het museum hingen en vertel ik er wat over.
Het gebouw
Het Rijksmuseum is 1 van de 16 Rijksmusea in Nederland. In 1808 werd het museum in Den Haag verhuist naar Amsterdam, dit was in opdracht van Napoleon. Voordat het Rijksmuseum in Amsterdam zat, bevond het zich eerst in Den Haag. De werken zoals: 'De Nachtwacht' werden ondergebracht op de zolder van het Paleis op de Dam. In 1885 was de voltooiing van het huidige gebouw. De kunstwerken werden het gebouw binnengebracht en er was veel plaats voor nieuwe kunstwerken. Tijdens de 2e wereldoorlog werden veel belangrijke werken in veiligheid gebracht. Tussen 2003 en 2013 vond er een grote verbouwing plaats. De kosten van de restauratie bedroegen in totaal 375 miljoen. In 2015 ontving het museum de 'Museum of the Year Award'.

De Nachtwacht
De Nachtwacht is het aller bekendste schilderij van de wereld. Het schilderij is gemaakt door Rembrandt van Rijn in 1642. Het schilderij is nu eigendom van de gemeente Amsterdam en is sinds 1808 onderdeel van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij was een bestelling van de Amsterdamse Schuttergilde, deze wilde het ophangen in hun feestzaal. Het schilderij is 363 cm hoog en 438 cm lang. Het schilderij dat te zien is in het museum is niet het echte exemplaar. Het origineel ligt opgeborgen in de kelder van het Rijksmuseum. De kans dat het kunstwerk beschadigd wordt door bezoekers is te groot. Het schilderij is niet te koop maar de waarde wordt geschat op zo'n 500 miljoen euro.

Lees- en Studiezaal
In de leesruimte staat een ruime collectie kunsthistorische en historische naslagwerken ter beschikking voor bezoekers van de leesruimte. Er staan een aantal computers in de ruimte, deze mag je gebruiken voor werk en school. Sinds 1885 worden onafgebroken boeken, tijdschriften, veiling-, tentoonstellings-, handels- en collectiecatalogi, jaarverslagen etc. verzameld die te maken hebben met de collecties van het museum.
De bibliotheek omvat ca. 450.000 banden waarvan ca. 60.000 veilingcatalogi, ruim 500 lopende tijdschriften en jaarverslagen en ca. 3.500 afgesloten tijdschriften. De jaarlijkse aanwas bedraagt gemiddeld 10.000 boeken, veilingcatalogi, en tijdschriften.
Op het gebied van de Europese kunstgeschiedenis is de bibliotheek zeer compleet. Vooral door het bezit van belangrijke 19de-eeuwse en oudere bestanden op het gebied van de Nederlandse kunstnijverheid en prent- en tekenkunst neemt zij internationaal een unieke plaats in.
De doelstelling is enerzijds de documentaire informatievoorziening te verzorgen ter ondersteuning van de missie van het Rijksmuseum, anderzijds de positie van wetenschappelijke kunsthistorische bibliotheek van nationaal belang verder uit te bouwen. De bibliotheek stelt zich tot doel de kwaliteit van de collectie op hoog niveau te houden en optimaal te conserveren, lacunes op te vullen en de toegang tot de aanwezige informatie te garanderen en waar mogelijk te verbeteren.
Het collectieprofiel sluit aan bij de verzamelgebieden van het Rijksmuseum. De oorspronkelijke zwaartepunten zijn de geschiedenis van de schilderkunst, prentkunst, tekenkunst, kunstnijverheid en beeldhouwkunst van West Europa van de middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. Op deze gebieden wordt een op compleetheid gericht verzamelbeleid gevoerd.
Andere zwaartepunten zijn de geschiedenis van de fotografie, iconografie, verzamelgeschiedenis (collectiecatalogi), Indiase miniaturen, Chinese schilderkunst en bronzen, Japanse prenten en beeldhouwkunst van Zuid- en Zuidoost-Azië.
Sinds de heroriëntatie van het Rijksmuseum als nationaal museum voor kunst én geschiedenis, is de Nederlandse geschiedenis ook een verzamelgebied. De nadruk ligt daarbij hoofdzakelijk op cultuurgeschiedenis. Daarnaast wordt ook complementair verzameld aan de overige wetenschappelijke bibliotheekcollecties in Amsterdam.
De Rijksmuseum Research Library is samen met het Rijksprentenkabinet verantwoordelijk voor de collectie boeken met originele grafiek. Ook de fotografisch geïllustreerde boeken worden gezamenlijk beheerd. De geïllustreerde boeken zijn voor het grootste deel ontsloten via de bibliotheekcatalogus, ook op de namen van prentmakers en fotografen.
De bibliotheek bezit belangrijke speciale verzamelingen: oude veilingcatalogi, architectuur, fotografie, museumscholen, Aziatische kunst en collectiecatalogi.

Stilleven
Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste werken die in het museum hangt. De bedoeling van een stilleven is dat het een vaste scene is zonder enige beweging erin. De belichting en details in het schilderij zorgen voor de karakteristieke vormen en style van een 'Stilleven'. Dit schilderij is gemaakt door Jan Weenix, zijn geboorte datum is onbekend. We weten wel dat hij in 1719 overleed. Jan Weenix werd lid van het Utrechtse schildersgilde in 1664 tot 1668. Jan Weenix schilderde aan het einde van de 17e eeuw vijf vaste schilderijen voor een huis op de Nieuwe Herengracht. De opdrachtgever was Jacob H. de Granada, eigenaar van een plantage in Suriname. De imposante schilderijen werden in 1921 door de Clarrissen onderhands verkocht aan Mr.Haerts voor zijn kasteel, Hearts Castle aan de Californische kust. De doeken zijn vervolgens verspreid geraakt over de halve wereld.

Andere foto's van de bezichtiging


Maak jouw eigen website met JouwWeb