Culturele Activiteit 5: King Lear
Op 29 Juni zijn we naar het openluchttheater in Diever geweest, hier hebben we het bekende toneelstuk: King Lear van William Shakespeare gezien. Op deze pagina ga ik vertellen over het optreden en ik geef ik informatie over William Shakespeare en andere bekende toneelstukken die hij heeft geschreven.
King Lear
King Lear is geschreven in 1605 door William Shakespeare. Shakespeare schreef 4 soorten stukken: Tragedies, Historische stukken, Komedies en Romances. King Lear valt onder het Genre:'Tragedies'. Samen met het toneelstuk 'Hamlet' wordt 'King Lear' gezien als Shakespeare's best tragedies.
Het toneelstuk begint bij de reeds oud geworden Koning Lear die zijn rijk wil verdelen onder zijn drie dochters: Goneril, Regan en Cordelia. De oudste twee zijn getrouwd maar Cordelia is zeer geprezen en velen willen haar huwen, gedeeltelijk omdat ze haar vaders lieveling is. Maar wanneer Lear zijn rijk wil verdelen en Cordelia het grootste deel wil schenken, mislukt zijn plan compleet. Cordelia weigert de vleierij van haar zussen te overtreffen, omdat ze vindt dat dit geen recht doet aan haar oprechte liefde voor haar vader. Lear, zeer ontdaan door haar reactie en plein public, verdeelt haar deel van het rijk tussen Goneril and Regan. Cordelia wordt verbannen. De Koning van Frankrijk huwt haar, hoewel ze geen bruidsschat heeft en ze onterfd is. Mogelijk omdat hij haar reactie oprecht en eerlijk vond of misschien omdat hij nu een Casus Belli achter de hand had om Brittannië geregeld aan te vallen.
Niet lang nadat Lear afstand doet van zijn troon, komt hij erachter dat zijn dochters Goneril en Regan hem verraden hebben en er volgt een hevige ruzie. De Graaf van Kent, die voor Cordelia opkwam en verbannen werd voor zijn daad, keert terug. Hij heeft zich vermomd als de bediende Caius om de koning te beschermen, aan wie hij nog steeds trouw is. Ondertussen maken Goneril en Regan ruzie over Edmund. Ze krijgen ook te maken met een aanval van het Franse leger onder leiding van Cordelia die de troon terug aan haar vader wil geven. Uiteindelijk vergiftigt Goneril haar zus en ze pleegt zelfmoord als ze verneemt dat Edmund gewond is.
Een ander subplot betreft de Graaf van Gloucester wiens beide zonen, de goede Edgar en de slechte Edmund, het met elkaar aan de stok hebben. De bastaard Edmund had verhalen over zijn halfbroer verzonnen. Edgar wordt tot ballingschap gedwongen en veinst mentale gestoordheid. Edmund gaat een verbond aan met Goneril en Regan. Gloucesters ogen worden uitgestoken door Regans echtgenoot maar wordt van de dood gered door Edgar, wiens stem hij niet slaagde te herkennen.
Lear verschijnt in Dover waar hij, raaskallend en pratend met muizen, ronddoolt. Gloucester wil zich van een klif gooien maar wordt misleid door Edgar, hij ontmoet Lear kort daarna.
Behalve de subplot van de Graaf van Gloucester en zijn twee zoons, was het tragische einde van Cordelia en Lear een belangrijke afwijking van het traditionele verhaal. Shakespeare werd hierom tijdens de 18e en 19e eeuw fel bekritiseerd. Er werden zelf alternatieve einden (happy endings) geschreven en opgevoerd waarin de hoofdpersonages overleefden en Edgar en Cordelia trouwden.

Thema's
- Rechtvaardigheid: het stuk is zo gewelddadig en vol rampen, dat zich bij de toeschouwer de vraag opdringt of er wel rechtvaardigheid bestaat op aarde. Er bestaat echter goedheid en deugdzaamheid in de persoon van Cordelia, ook al sterft ze op het einde. King Lear is geen opwekkend stuk, en zo er een boodschap in zit van rechtvaardigheid, dan is het dat het moeilijk te voorspellen zal zijn of waanzin en dood uiteindelijk over goedheid zullen triomferen.
- Autoriteit versus chaos: King Lear handelt zowel over politieke autoriteit (Lear als leider) als over de machtsverhoudingen binnen een familie (Lear als vader). Als Lears autoriteit faalt, dan zal chaos heersen over de natie en over zijn familie. Het thema van stabiliteit door autoriteit sprak Shakespeares tijdgenoten zeker aan. Elizabeth 1 had in 1603 haar rijk kinderloos achtergelaten, met onzekerheid over de troonopvolging als gevolg.
- Verzoening: Ondanks de duistere en ongelukkige sfeer, verzoent Lear zich uiteindelijk op een dramatische wijze met Cordelia.
Personages
- Koning Lear is de heerser over Brittannië. Hij is een partriarchaal persoon die door een verkeerde inschatting van zijn dochters zijn eigen teloorgang tekent.
- Goneril is Lears oudste dochter en vrouw van de hertog van Albany.
- Regan is Lears tweede dochter en vrouw van de hertog van Cornwall.
- Cordelia is Lears jongste dochter.
- De Hertog van Albany is Gonerils echtgenoot. Goneril veracht hem vanwege zijn zachte karakter. Later in het stuk keert hij zich tegen zijn vrouw.
- De Hertog van Cornwall is Regans echtgenoot. Hij laat Lear achter op het veld tijdens een storm en steekt Gloucesters ogen uit. Na zijn aanval op Gloucester valt een van zijn dienaars hem aan en brengt hem dodelijke verwondingen toe.
- De Graaf van Gloucester is Edgars vader. Hij heeft ook een bastaardkind, Edmund. Edmund stookt hem op tegen Edgar, en deze vlucht met een 'nieuwe naam', Tom of Bedlam.
- De Graaf van Kent is steeds trouw aan Lear maar hij wordt verbannen door de koning nadat hij protesteerde tegen Lears behandeling van Cordelia. Hij vermomt zich en dient de koning zonder dat deze zijn echte identiteit weet.
- Edmund is Gloucesters buitenechtelijke zoon. Hij werkt samen met Goneril en Regan om zijn ambities te bevorderen. Er ontstaat een driehoeksrelatie tussen hen drieën.
- Edgar is de zoon van de graaf van Gloucester. Vermomd als Tom of Bedlam, helpt hij zijn blinde vader. Aan het eind van het stuk neemt hij de heerschappij over.
- Oswald is Gonerils bediende en wordt beschreven als een "nuttige schurk". Hij probeert Gloucester te vermoorden maar hij wordt zelf vermoord door Edgar.
- de Nar is toegewijd aan Lear en Cordelia.

Openluchttheater Diever

Het Dieevr theater in Drenthe speelde al voorstellingen in 1946. Het theater is inmiddels uitgegroeid tot een zeer bekend openluchttheater in Nederland. Elke jaar geven de toneelspelers een andere draai aan de toneelvoorstellingen van Shakespeare. Romeo & Julia, Othello en Hamlet zijn enkele voorbeelden van bekende toneelstukken die worden gespeeld in het Shakespearetheater. Wat dit theater zo bijzonder maakt is dat het optreden tussen de toeschouwers in wordt gegeven in plaats van voor het publiek. Dit is een idee van William Shakespeare en hebben ze in Diever toegepast om echt de ervaring aan het publiek te laten beleven hoe de toeschouwers het rond 1600 ook meemaakte. In het begin denk je dat dit niet goed gaat werken maar gaandeweg van het optreden raak je hier gewend aan. Dit kregen we te horen tijdens de lezing over 'King Lear' op school.
Alle andere werken van William Shakespeare

Komedies
The Two Gentlemen of Verona (1589-1591)
The Taming of the Shrew (1590-1591)
The Comedy of Errors (1594)
Love's Labour's Lost (1594-1595)
A Midsummer Night's Dream (1595)
The Merchant of Venice (1596-1597)
The Merry Wives of Windsor (1597-1598)
Much Ado About Nothing (1598-1599)
As You Like It (1599-1600)
Twelfth Night, or What You Will (1601)
Troilus and Cressida (1602)
Measure for Measure (1603-1604)
All's Well That Ends Well (1606-1607)
The Two Noble Kinsmen (1613)
Historische Stukken
Henry VI, Part II (1590-1591)
Henry VI, Part III ((1591)
Henry VI, Part I (1592)
Richard III (1594)
Edward III (1594)
Richard II (1595)
King John (1596)
Henry IV, Part I (1596-1597)
Henry IV, Part II (1597-1598)
Henry V (1598-1599)
Sir Thomas More ((1592-1595), fragmenten
Henry VIII, of All Is True, (1613)
Tragedies
Romeo and Juliet
Macbeth
King Lear
Hamlet
Othello
Titus Andronicus
Julius Caesar
Antonius and Cleopatra
Coriolanus
Troilus and Cressida
Timon of Athens
Romances
Pericles, Prince of Tyre
The Tempest
The Winter's Tale
Cymbeline
The Two Noble Kinsmen
Bronnen
Lezing over 'King Lear' op school
Wikipedia: William Shakespeare
Wikipedia: King Lear
Website: Shakespeare theater Diever
Google afbeeldingen
Maak jouw eigen website met JouwWeb